Doplňky stravy

 

Tady bych mohl popsat několik stránek o této problematice. V této oblasti se nachází snad nejvíce protichůdných názorů.

Užívat doplňky?

Jaké?

Podle čeho vybrat?

Pokusme se na tyto tři otázky stručně odpovědět.

 

V otázce užívání nebo neužívání doplňků se setkáme s velkým množstvím názorů. Od těch ,které vypadají odborně, až po "v pivu jsou všechny vitamíny:-)".

Pravdou je, že naše tělo nedokáže z běžné stravy získat vše, co pro správné fungování potřebuje. Jsou pro to dva důvody.

1. Sáhněme si do svědomí, kdo z nás opravdu dodržuje zásady správného stravování tak, aby strava tyto látky obsahovala alespoň teoreticky. Použijme jeden příklad za všechny. Omega 3. V České republice je konzumované množství opravdu etrémně nízké.

2. Kvalita potravin, čerstvost potravin. Každý ví, že čerstvé ovoce a zelenina obsahují velké množství důležitých látek ve formě, ve které je tělo dokáže vstřebat. Otázka je kde si tyto čerstvé potraviny opatřit. Tady to můžeme nechat na selském rozumu, který nám řekne, že v běžném supermarketu to pravděpodobně nebude....

 

 Jaké doplňky stravy zvolit?

Tady je odpověď velmi jednoduchá. Pokud už se rozhodneme nějaký ten doplněk stravy užívat, budeme pravděpodobně chtít, aby opravdu fungoval. Můžeme říci, že vždy bude vhodné zvolit doplněk přírodní oproti doplňku synteticky vyrobenému. Pokud vyrobíme doplněk v laboratoři, bude mít sice chemicky téměř totožnou strukturu, ale vždy to bude pouze součet jednotlivých látek a nedojde k synergickému efektu kde se může 1+1 rovnat 10 100 nebo i více. Problémem může být jak tyto výrobky na první pohled poznat.... oficiálně totiž rozdělení na přírodní a syntetické neexistuje. Jako jednoduchý ukazatel nám poslouží cena. Vyrobit doplněk z přírodních zdrojů je výrazně nákladnější.

 

Podle čeho doplněk vybrat?

 Na tomto místě, budu mluvit pouze o přírodních doplňcích. Jejich kvalita je určena jednak surovinami a dále jejich zpracováním. Co se týče surovin, existují poměrně velké rozdíly mezi výrobci. Někteří suroviny kupují, jiní část pěstují. Pokud jsme schopni tuto informaci zjistit, je vhodné preferovat ty, co ci suroviny sami pěstují. Pokud je pěstují na farmách kde funguje kontrolované ekologické zemědělsví, výrazně se zvyšuje šance, že výrobek bude kvalitní. To jak je výrobek kvalitní nám například ovlivní výsledné spektrum antioxidantů.

Co se týče výroby, existují tři postupy jak vyrobit přírodní doplněk.

1. prášek

v podstatě rozemletá rostlina slisovaná do tablety. Obsahuje celulózu a organismus se tudíž k důležitým živinám v podstatě nedostane. Jeho výroba je samozřejmě nejlevnější a spousta výrobců používá právě tento postup. Bohužel spousta lidí stále ještě v této oblasti řeší jenom nízkou cenu.

 

2. extrakt

výroba je složitější a nákladnější. Dochází k odstranění celulózy. vstřebatelnost je tak výrazně lepší než v případě prášku. U této formy vzniká otázka jaký je použitý extrakt. Pokud volíme výrobek s extraktem a chceme mít jistotu že je kvalitní, je vhodné zvolit výrobek obsahujícím tzv. standardizovaný extrakt. 

 

3 Koncentrát 

jeho výroba je opět složitější a nákladnější než u předchozích dvou. V České republice můžeme proto najít pouhé tři firmy, které k výrobě doplňků používají právě koncentráty z rostlin. Vstřebatelnost je velmi dobrá (podobně jako u extraktu), ale koncentrace důležitých látek je vyšší než u extraktu.