Omega 3

 

Vzhledem k současné mediální propagaci nenasycených mastných kyselin omega 3 jsem uvažoval, jestli na tomto místě přidávat další informace.

Nakonec jsem se rozhodl, že se pokusím informace trochu ujednotit.

 

Co to jsou omega 3

Abychom se nedostali do složité chemie (alespoň z mého pohledu:-)) , řekněme si alespoň základ.

Omega 3 patří mezi esenciální mastné kyseliny. Esenciální značí, že si je naše tělo neumí vyrobit a musíme je přijímat stravou.

 

Účinky omega 3

Tady bych se nerad dostal k psaní románu, proto vypíchnu ty nejzajímavější účinky.

- podporují imunitu

- snižují riziko infarktu a mrtvice (zpomalují srážení krve, snižují riziko tvorby krevních sraženin)

- jsou důležité pro tvorbu prostaglandinů (látky podobné hormonům, které regulují rozšiřování cév, ovlivňují zánětlivé procesy atd.)

- nezbytné pro vývoj plodu (mozek, oči)

- dále mají pozitivní účinky na artritidu, diabetes, roztroušenou sklerózu atd.

 

Zdroje Omega 3

- ryby chladných vod

(losos, makrela, pstruh, tuňák) 

U ryb je velmi důležité z jakých zdrojů pocházejí. Obsah omega 3 v jejich tuku se může lišit.

Ryby lovené v hlubokých chladných vodách poskytnou nejlepší zdroj.

Ryby chované "uměle" na tom budou hůře.

Ryby lovené u pobřeží na tom budou také hůře, navíc mohou obsahovat toxické látky.

- lněné semínko

 

Použití v praxi

Poměr Omega 3 vs omega 6 by měl být podle světové zdravotnické organizace 1:5. 

V ČR klesá až na 1:25. Je to jeden z důvodů proč více než 50% úmrtí je způsobeno mrtvicí nebo infarktem.

Omega 3 jsou citlivé na poškození volnými radikály. Viz antioxidanty